Kläder du inte längre vill ha

I Sverige slänger vi 8kg textilier per person varje år. Det behöver vi ändra på. Innan du slänger kläder i soporna överväg följande alternativ:

Re-design!

Redesign innebär att man gör om något till utseende eller funktion. Inom NÅL ordnar vi workshops som får skaparglädjen att flöda och där kläder lagas eller görs om till nya kläder eller andra prylar. Kika gärna på vår pinterestsida, där vi i Örebrokretsen samlar sånt som kan inspirera.

Sälj!

Tjäna en slant på att sälja kläderna på nätet eller i butiker.

Byt!

Byt med vänner eller håll utkik efter bytardagar. Vi i Naturskyddsföreningen anordnar t.ex. Sveriges största Klädbytardag varje år. Bilden till höger är från Klädbytardagen 2016 i Örebro.

Skänk/lämna in!

Det finns en rad organisationer som samlar in kläder som säljs eller skickas till behövande. Röda Korset, som är en av organisationerna i nätverket NÅL, välkomnar inte bara (hela och rena) kläder utan även husgeråd, möbler, skor mm. Mer information hittar du på Röda Korsets webbplats.

Organisationen I:CO (I Collect) samarbetar med butiker världen över för att samla in kläder och skor och se till att de återanvänds på bästa sätt. I Örebro kan du lämna in (både hela och trasiga) kläder på Hemtex (Krämaren) och Naturkompaniet (Stortorget 12).

Petra Pettersson från Hemtex svarar på frågorna ”Varför man ska lämna in kläder till er?” och ”Vad händer med kläderna man lämnar in?”:

”Hemtex vill uppmuntra människor att samla ihop och lämna tillbaka uttjänta textilier, kläder och skor – så att materialen produkterna är gjorda av ska få leva vidare. Vi ser detta som en viktig resurs och jobbar för mer cirkulära flöden.

Textilierna skickas till vår samarbetspartner ICO som sorterar textilen så optimalt som möjligt i Wolfen, Tyskland. 60% återanvänds globalt i över 90 länder. 40% återvinns främst i Europa varav en liten del energiåtervinns, ca 3%. (Siffror från mars 2016).”

Även ÖBO har insamlingskärl i vissa soprum. Enligt Linus Larsson som är miljöchef på ÖBO balas kläderna och skickas till Holland och Tyskland för återvinning. Insamlingen kommer att finnas kvar tills vidare och man avvaktar vad som sker nationellt.

I framtiden

Naturvårdsverket har föreslagit att regeringen lagstiftar om sortering av textilavfall och att ansvaret antingen hamnar hos kommunerna eller hos producenterna. Vidare har Naturvårdsverket föreslagit att mängden textilavfall i restavfallet ska minska med 60% till 2025.

Läs vidare:

Naturvårdsverket: Hantering av textilier

Naturvårdsverket: Om textilavfall

I denna FAQ, svarar vår riksorganisation bl.a. på om det är ok att slänga kläder i soporna.

I rapporten ”Länge lever kläderna” utmanas klädjättarna till insatser som ökar livslängden på kläder.

Visste du t.ex. att vi i Sverige konsumerade 120 000 ton nya kläder och andra textilier under 2013? Läs mer på SCB:s webb: ”Här hamnar dina gamla kläder

SR: Kläder från Örebro blir till isoleringsmaterial utomlands, 2014